Thursday, June 21, 2012

J. L. Marques "Eesti ilu välimääraja"

Me käisime ükskord sõbrannaga mingite AC/DC plaatide pärast Solarise Apollo poes. Mulle väga meeldib see pood, sest see on väga vahva teenindusega ning see on ikka tohutu varamu raamatutele, plaatidele, DVD-le ja muule. Kolasime mööda poodi ja vaatasime siis ka uusi raamatuid ning sõbranna (kes ka töötab raamatukogus ja on tohutu raamatuuss) näitas mulle seda raamatut. Pidavat päris hea olema. Ja< kui ma puhkuse alguses endisesse töökohta sattusin ja reas lausa kolme selle autori raamatut nägin, siis mõtlesin, et tühja kah - proovime ära.

Tegelikult on see raamat artiklite kogumik, mis kätkeb endas autori arvamuslugusid Postimehe naisteka leheküljelt. Jah, see on seesama baretiga väljamaa meesterahvas, kes vahel kavalalt Postimehe veebikülje avalehel naeratab. Ja seesama härra räägib oma kirjutistes siis naistest ja nendega seonduvatest teemadest. Lühidalt ja konkreetselt, üsna nutikat sõnamängu ning vaatevinklit omades. Teemad on seinast seina - väikelinnade tüdrukud, lastevankrid, huulepulga kandmisest, rinnanibu paljastamisest, Facebooki mõjust meie elus, üllatustest, roosast värvist jne. Seega ühtseks nimetajaks on raamatul naiselikkus... Mehe silmade läbi.

Lugesin selle raamatu ühe õhtuga läbi, sest mingit moraalset või raskekujulist arutelu selle sisulise poole pealt tekkida ei saa. Tegu on lühikeste arvamuslugudega, need on subjektiivsed. Sestap polnud tegu raskepäraste esseedega, vaid pigem lihtsa meelelahutusega ning kerge kõverpeegliga meie enda tillukesse konnatiiki. See aga on minu seisukohast väga teretulnud nähtus, sest muidu kipubki veidi umbseks. Naiste-meeste vaheliste erinevuste teema aga on sama vana kui maailm ja seda teemat arutult edasi arendada ei ole minu arust mõttekas ning seda ma siin ei tee. Kuid tuleb tunnistada, et Marques on endale huvitava nišši leidnud - rääkida naistele kindlasti ühe Eesti veebimaastiku loetavaimal lehel sugudevahelisi erinevusi ja sarnasusi on geniaalne nüke, et ennast lugema panna.

Seega - meelelahutusena väga omal kohal, Kohati ajab muigama ja loed põnevusega neid kolme-nelja leheküljelisi arvamusi, teisalt jällegi ei jää kuidagi meelde. Nagu kiirsöök, mida aegajalt on ikka vaja, kuigi tead, et pikas perspektiivis ei anna midagi.

No comments:

Post a Comment